Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


betegségek

2009.09.21

A kutya gyomorcsavarodása (torsio ventriculi)


     A nagytestű, mély mellkasú kutyafajták nem ritka, életveszélyt okozó betegsége. Mivel a briard energikus fajta, szeret rohangálni, ugrálni, ezért a briard a gyomorcsavarodás által veszélyeztetett fajtának tekinthető.
     A gyomorcsavarodás okai lehetnek anatómiai sajátosságok, amikor a gyomor függesztő szalagjai nem gátolják meg a csavarodás lehetőségét, illetve erjedésre hajlamos, nagy mennyiségű eleség etetése után bekövetkező intenzív mozgatás, mint amilyen az ugráltatás, az intenzív sport, vagy játék.
     Gyomorcsavarodás esetén a gyomor a hossztengely mentén fordul el 90-180 fokban. A csavarodás miatt sem a hányás, sem a bélsár ürítése nem lehetséges. A hasi nagyerek összenyomatása következtében súlyos vérkeringési zavar, shock alakul ki, majd életmentő beavatkozás hiányában az állat rövid időn belül elhullik.

Természetesen, bár a gyomorcsavarodás rendkívül gyors lefolyású betegség, mégis vannak tünetei, amiket észlelve, a gyors állatorvosi segítség megmentheti kutyánkat. A feltűnő bágyadtság, elesettség, hányás nélküli öklendezés, a has jelentős tágulata (azaz, a has felpuffadása), a nehezített, szapora légzés és a remegés gyomorcsavarodásra utalhat. Ilyen esetben laikus beavatkozás, legyen az akár táplálék, vagy folyadék bevitel is, esetleg masszírozás, mozgatás tilos! A gyomorcsavarodás tüneteinek észlelése esetén azonnali orvosi ellátás, mégpedig műtét szükséges!!
     A gyomorcsavarodás megelőzésének érdekében szükséges néhány rendszabály betartása:
     - az etetési idők pontos betartása
     - az azt követő nyugalmi (emésztési) idő biztosítása
     - megfelelő összetételű és mennyiségű takarmány biztosítása.


     Célszerű olyankor etetni kutyánkat, amikor az etetés után nyugalmat tudunk biztosítani, mivel még egy deci víz megemésztéséhez is két óra szükséges. Ilyen nyugalmi időszak lehet az esti időszak, amikor a kinti mozgás is csökken.
     Ha tehetjük, étkezés után tartsuk ellenőrzésünk alatt a kutyát, vagy biztosítsunk ingermentes környezetet. Gyomorcsavarodást hajlam esetén egy olyan egyszerű mozgás is kiválthat, mint a kutya hátára fordítása, hogy simogathassuk a hasát. Ezt nyugodtan megtehetjük etetés előtt, de hagyjuk békén etetés után. Ha várhatóan nagyobb fizikai megterhelés vár kutyánkra, legalább 10-12 óra emésztési időt biztosítsunk számára, és a fizikai megterhelés függvényében csökkentett adagot adjunk neki.
    Ha minden előzetes óvintézkedés ellenére bekövetkezett a baj, azonnali orvosi segítség szükséges. A gyomorcsavarodásos esetek nagy része ugyanis gyógyítható lenne, ha a páciens időben a műtőbe kerülne. Az esetek egy részében azonban csak reggel találja meg a gazda a halott kutyát. A kutya akkor is elpusztulhat, ha még élve kerül ugyan a műtőasztalra, de későn vettük észre a bajt, hiszen a gyomor elfordulásával beálló vérkeringési zavar az érintett területek elhalásához vezethet, ami már visszafordíthatatlan folyamat. Általában a has felpuffadása már ennek a stádiumnak a kezdetét jelzi.
     A betegség szerencsére nem mindennapos betegség, de a kutya élete érdekében jó tudni, miről ismerhetjük fel, és mit kell tennünk jelentkezése esetén.

dr. Bistyák Andrea Tünde
állatorvos


A farkaskarom eltávolítása! 

A kutya hátulsó lábainak belső oldalán található csökevényes ujjat hívják farkaskaromnak, amely előfordulhat kettes vagy hármas (ún. fürtös) elrendezésben is. Ezeknek a csökevényes ujjaknak semmilyen szerepük nincs az állat életében, sőt inkább gátolják a mozgásban, hiszen bárhova beakadhatnak. A farkaskarom nem kívánatos, könnyen sérüléseket okozhat kedvencünknek. Kivételt képez a briard fajta, melynél viszont a kettős farkaskarom a fajtajelleg része.

A szerencsésebb kutyák farkaskarom nélkül születnek, azonban a többségnél megtalálhatóak. Egyes fajtáknál halmozottan fordulhatnak elő, másoknál ritkaságnak számít, ha a kölykök farkaskarommal születnek.

A meghagyott farkaskarmon a karom nem tud kopni, ezért gyakran túlnő, befúródik a bőrbe, ahol sérülést, gyulladást, végül sántaságot is okozhat. Futás, játék közben is beleakadhat növényekbe, kerítésbe, ezáltal le is szakadhat, amely ijesztő mennyiségű vérvesztéssel is járhat.
Ezért javasolható, hogy még az állat újszülött korában szakszerűen állatorvos távolítsa el ezt a nemkívánatos "kinövést".
A beavatkozás ideális időpontja az állat 4-5 napos kora. Ilyenkor szinte minimális beavatkozással, az állat számára a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva vehetjük elejét a későbbi problémáknak.
Az állatorvos egy tompa végű ollóval a bőr alatt 1-2 mm-rel lecsípi a farkaskarmot. A seb legtöbbször gyorsan, szövődménymentesen gyógyul.

A műveletet természetesen az állat idősebb korában is el lehet végezni, azonban az eljárás akkor már nehézkesebb. Érzéstelenítést követően történik a beavatkozás, amely után természetszerűen nagyobb seb marad, mint az újszülött korban elvégzett farkaskarom eltávolítás után.

Sokszor csak akkor kerül sor a farkaskarom eltávolítására, amikor valamilyen baleset következtében a karom már félig leszakadt. Ezt megelőzendő minden gazda, aki úgy vesz magához kölyökkutyát, hogy farkaskarma van, minél fiatalabb korban végeztesse el ezt az apró beavatkozást!

Vannak olyan kotorék fajták, melyeknél az elülső lábon növő csökevényes első ujj is eltávolításra kerül, mert ezek akadályozhatják az állatot a mozgás, a vadászat során. Ezt a beavatkozást is az állatok pár napos korában célszerű elvégezni.
Sok tenyésztő maga végzi a csökevényes ujjak eltávolítását, de az esetleges komplikációk miatt (vérzés) okosabb, ha minden esetben állatorvosra bízzuk ezt a műveletet!
Ha már idősebb a kutyánk és meg szeretnénk kímélni a farkaskarom levételétől, akkor rendszeresen vágjuk rajta a karmot, és időnként ellenőrizzük, hogy nincs e rajta valamilyen sérülés.

 

  FOGKÖVESSÉG!

A fogak rendszeres ápolását már kölyökkorban meg kell kezdeni, igy elkerülhető lesz a fogkőképződés kialakulása. Kiskutyánk fogait rendszeresen, hetente egy-két alkalommal kutyáknak való fogkefe és fogkrém segítségével kell megtisztítani. Léteznek enzimtartalmú fogpaszták és rágócsíkok is erre a célra.  Megfelel egy nagy füstölt marhacsont is, melyet kutyánk nagy izgalommal fog rágcsálni.

A fogakat ultrahangos fogkőleszedővel megtisztítva, majd a zománcot felpolírozva azok újra régi fényükben ragyognak, és kutyusunk szája sem bűzlik már messziről a rohadó fogaktól.

Daganatok!


Daganatok Annak ellenére, hogy az orvostudomány az utóbbi idők-ben rengeteget fejlődött és egyre újabb és újabb módszereket dolgozott ki a rák gyógyítására, sajnos mégsem mondhatjuk, hogy a probléma megoldottá vált. Maga a „rák” kifejezés több mint száz betegségfajtát takar, melyek közös vonása, hogy a rákos daganat a saját sejtjeink-ből, saját szervezetünk építőköveiből alakul ki. Az eredetileg egészségesen működő sejtek degenerálódása vezet a rákos burjánzáshoz. Testünket nagyon sokféle sejt építi fel, amelyek normális körülmények között szabályos ütemben szaporodnak. Ha azonban a normális sejtosztódási folyamat valami miatt felgyorsul, s a sejtek elkezdenek rendellenes mértékben osztódni, olyan újabb és újabb sejtek keletkeznek, amikre a szervezetnek tulajdonképpen nincsen szüksége — ezek a felesleges, funkció nélküli sejtszaporulatok, szövethalmazok alkotják a daganatokat (tumor). A tumornak két fő fajtája ismeretes: jóindulatú és rosszindulatú. Előbbiek nem számítanak rákos betegségnek, rendszerint könnyedén, precízen eltávolíthatók, és általában nem újulnak ki. A jóindulatú daganatokból származó sejtek nem terjednek tovább a test más részeire, nem képeznek áttéteket, s ha csak valamilyen létfontosságú szervet nem akadályoznak a működésében, nem számítanak halálos kimenetelűnek. Ezzel szemben a rosszindulatú daganatokat kóros, degenerált sejtek alkotják, melyek teljesen kontrollálatlanul és szabálytalanul osztódnak, a vér- és nyirokáramlás révén az eredeti, elsődleges (primer) daganattól a test egészen távoli részeire is átterjedhetnek, másodlagos (szekunder) daganatokat hozva létre. Az áttétképződés miatt pedig a rosszindulatú daganatok már igencsak veszélyesek az állatok életére nézve! Az egészséges sejt csak szükség esetén — a növekedési fázisban, avagy az elhasználódott sejtek megújításakor — osztódik, egyébként az osztódás időről-időre megáll. A rákos sejteknél viszont nem működik ez az osztódási tilalom, tehát a sejtek folyamatosan szaporodnak; előfordul, hogy egy-egy daganat mérete pár hét alatt megduplázódik.


Ha a kutya allergiás...
 
Annyian tüsszögnek a macska szőrtől, vakaróznak a kutya nyáltól, hogy szinte fel sem merül, hogy maguk az állatok is lehetnek allergiások - ha nem is a gazdira, de bármire a környezetükben.
Az allergia ugyanúgy működik az állatoknál, mint az állatbarátoknál. A pollen vagy egyes rovarok és ételek belélegzése, lenyelése ugyanolyan kellemetlen tüneteket vezethet, mint az embereknél. Ha a kisállat gyakran kerül az allergén anyag közelébe, akkor idővel az immunrendszere legyengül, és így veszélybe kerül az egészsége.
 Az allergiás reakciók jelentkezhetnek rögtön, de órákba is beletelhet, amíg az állat szervezete látványosan reagál az allergén anyagra. Ez utóbbi esetben késleltetett allergiáról beszélünk, amit többnyire "intoleranciaként" emlegetnek. Ilyenkor az allergia kivizsgálása és a tünetek mérséklése bonyolult és hosszú folyamat lehet.
 Például, ha az állat étrendje kiegyensúlyozott, de mégsem örvend jó egészségnek, akkor könnyen lehet, hogy allergiás az étel valamelyik komponensére, vagy a környezetében valamire.
 A kutyák és macskák tünetei nagyon hasonlók. A bőr problémák mind a két fajnál az állandó vakarózásban, a mancs rágásában, kiütések, foltok kialakulásában és folyamatos nyalogatásban nyilvánul meg.
 Ha az állat hány, elveszíti az étvágyát, súly problémái adódnak, vagy hasmenése van, akkor az azt jelentheti, hogy az allergia a belet támadta meg.
 Ezen kívül előfordulhatnak légzési problémák, szőrhullás, viselkedési problémák, csökkenhet az állóképesség mértéke és az energia szint, valamint füllel kapcsolatos gondok is adódhatnak.
 A pontos diagnózishoz szükséges elvégeztetni egy allergia tesztet, amihez nem kell más, mint egy kis vérminta az állattól. A laborokban ezt speciális allergia vizsgálatnak vetik alá, mely során beazonosítják a vérben található antitesteket az allergia klinikai jeleivel. Az eredmények fényt derítenek arra, hogy mire és mennyire allergiás az állat.

 

Macskabetegségek

Bizonyára sokszor találkoznak rövidítésekkel újságokban, könyvekben, honlapokon. De mit is takarnak ezek pontosan? Ebben a cikkben a macskák betegségeivel kapcsolatos rövidítésekről szeretnénk lerántani a fátylat. Vírusok Itt általában három rövidítés szokott szerepelni, a FIP, FIV és a FeLV. Mindegyik jelenlétét elsősorban a vérből lehet kimutatni. Nézzük őket egyenként: A FeLV - Feline
Leukemia Virus- Macska leukózis vírus
 
A köznyelv "macska leukémiának" nevezi.Retrovírusok családjába tartozik. A betegség során károsodik a vérképző rendszer, amely immunszupresszióhoz vezet, és/vagy a csontvelőben és a vérben a fehérvérsejtek rosszindulatú változásai daganatok, mint pl. limfoszarkóma, vagy leukémia kialakulását eredményezik. A betegség gyógyíthatatlan! Terjed: nyál, vizelet, tej, ürülék és érintkezés útján. Mivel a lappangási ideje a vírusnak akár több hónap is lehet, a megelőzés legbiztosabb formája az évente ismételendő oltás! A FIV - Feline Immunodeficiency Virus - Immunhiányos betegséget okozó vírus A köznyelvben
"
macska Aids"-nek
 nevezett betegség neve nem teljesen hibás, hiszen ez is egy szerzett immunhiányos betegség, de fontos hangsúlyozni, hogy a két vírus nem azonos, a FIV emberre veszélytelen! A vírus tüneteit nem lehet könnyen körülírni, lappangási ideje hosszú. Megfelelő gondoskodás mellett a fertozött macska még 1-2 évig is élhet. Oltás nincs ellene, gyógyíthatatlan! FIP - Feline Infectious Peritonitis -
 
Fertőző hashártyagyulladás
 Ez a vírus állatorvosi körökben is az egyik legvitatottabb téma. Bizonytalan tünetei, hosszú lappangási ideje, gyors fertőzése és mindenképpen halálos kimenetele miatt az egyik legveszélyesebb betegség. Az állatorvosok szerint teljes bizonyossággal csak boncolás során lehet a fertozöttséget megállapítani. Két formája létezik: a száraz és a nedves. A betegséget egy a corona csoportba tartozó vírus okozza, mely gyakran mutálódik. Az utolsó fázisban az egyik jellemző tünet, hogy a hasüreg megtelik mézszínu folyadékkal, mely körte formát kölcsönöz a macskának. (ez nem mindig jelentkezik, és a tünet nem is minden esetben köthető ehhez a betegséghez! A folyadék fehérjeszintjének megállapítása fontos ilyen esetekben) Terjed: nyál, vizelet, tej, ürülék és érintkezés útján. Bár védelem (orrcsepp formában) van ellene, az mégsem nyújt 100%-os biztonságot, és a macska örök életére pozitív teszteredményt fog mutatni, így ennek haszna meglehetosen kétes. Öröklött betegségek A tenyésztők általában négy betegségre tesztelik macskáikat. Ezek a PKD, HCM, HD és a PL. PKD - Polycystic Kidney Disease - Policisztás
 
vesebetegség
Az elváltozás lényege, hogy a beteg állat veséjében születéstől fogva ciszták figyelhetők meg. A betegség domináns öröklésmenetet mutat: a beteg gént hordozó állatban minden esetben megfigyelhetők a ciszták. A betegségnek létezik enyhébb formája, mely nem mindig okoz tüneteket, de a súlyosabb esetekben a vese leáll, és akár halálhoz is vezethet. A betegség ultrahangos vizsgálattal szűrhető, az érintett példányokat a tenyésztésből haladéktalanul ki kell vonni! Magyarországon az egyik legjobban érintett fajta a perzsa, de más fajtáknál is előfordul. HCM - Hypertrophic Cardiomyopathy -
Szívizomelfajulás

 A betegség gyógyíthatatlan, az esetek 90%-ban biztos halált okoz. A szív izomzata megvastagszik, az utolsó stádiumban a mellkasban folyadék halmozódik fel, a macska csak zihálva kap levegőt. Az öröklődésmenete nem tisztázott, lappangási ideje akár hosszú évekre is elnyúlhat. A tenyészállatokat ezért évente (!), de a kandúrokat ajánlott minden fedeztetés elött tesztelni, ez ultrahangos vizsgálattal megoldható. A betegség nem fajtaspecifikus, házimacskáknál ugyanúgy jelen van, mint a pedigrés négylábúaknál. HD - Hip
 
Dysplasia - Diszplázia
 A kutyáknál (németjuhászoknál főleg) jól ismert probléma elsősorban a nagytestü macskákat érinti (pl. maine coon, szibériai, ragdoll, perzsa). A csípőről készült röntgenfelvétellel szűrhető, melynek végleges eredménye a csontnövekedés befejezése után állítható ki. (2 éves kor után) A diszpláziától mentes egyedeket 3 osztályba sorolják be: kituno, jó és megfelelt. Akik ezekbe az osztályokba lettek besorolva, tenyészthetőek. Az izület lazasága a csípőizületi diszplázia legfontosabb, örökletes rizikófaktora. Minél lazább az izület, annál valószínübb, hogy a mozgás közben pontatlanul érintkező izületi felületeken fokozott terhelés lép fel. A tudomány mai állása szerint még nem tisztázott a diszplázia öröklésmenete, de egy biztos: Az etetési, tartási stb hibák IS okoznak diszpláziát, és súlyosbíthatják a már meglévő betegséget!  Pl - Patellar Luxation - Térdficam A kutyatenyésztők körében szintén jól ismert betegség a macskáknál is előfordulhat, de nem korlátozódik a nagytestü fajtákra. A diszplázia teszthez készített röntgenfelvételen ez a betegség is megállapítható, és itt is különböző kategóriákba sorolják a tesztelt macskákat. Reméljük, hogy ezzel a kis cikkel segítséget tudtunk nyújtani a különféle hirdetésekben, könyvekben, honlapokon olvasható rövidítések megértéséhez. Javaslom mindazoknak a leendő gazdiknak, akik most keresik álmaik kiscicáját, hogy kérjék számon a tenyésztőkön a fent olvasható betegségek tesztjeit!
Stop a sertéshúsnak!
 Macska fertoző rhinotracheitisét (feline rhinotracheitis, FRT) okozó Alphaherpesvírus tüdőgyulladást és vetélést okozhat. Kombinált vakcinákkal védekezhetünk ellene. Az Aujeszky-betegséget szintén Alphaherpesvírus okozza, főképpen régebben, amikor még nyers sertéshúst adtak macskáknak, volt elterjedt. Jellemző a bőséges nyálzás, a nyávogás, a pupillák egyenlőtlen tágassága és az egyes izmok görcse, ami kivétel nélkül elhullásban végződik.
A macskanáthát
okozó calicivírus (feline calici virus, FCV) felső légúti tüneteket (orrfolyás, könnyezés, stb.) okoz . Ez ellen is kombinált vakcinával védekezhetünk. A macskák fertőző hashártyagyulladását (feline infectious peritonitis, FIP) coronavírus okozza. Jelentkezhet nedves (hasvízkór, mellüregi izzadmány,) vagy száraz formában. A betegség megelőzhető vakcinával, a fertőzöttséget teszttel ellenőrizhetjük. A macskaleukózist
 (feline leucaemia virus, FeLV, a köznyelvben leukémia vagy fehérvérüség is hallható) retrovírus okozza. Jellemző lehet a lymphoreticularis szövetek elfajulása, más esetekben a leukémia (fehérvérsejtek elfajulása) és daganatos formák. Forgalomban van vakcina a betegség ellen (kombinált is), a fertözöttséget teszttel állapíthatjuk meg. A macska immundeficiencia vagy immunszuppresszív vírusa által okozott kórképet (a köznyelvben ez a macska AIDS, feline immunodeficiency virus, FIV) szintén retrovírus okozza. Főleg idősebb kandúr macskákban állapították meg, nehezen ismerhető fel. A betegség néhány hetes hőemelkedés és nyirokcsomóduzzanat után élethossziglan is tünetmentes lehet. A betegség ellen vakcina nincs forgalomban, a fertozöttség teszttel megállapítható. Egyes himlovírusok is veszélyesek lehetnek a macskákra, valamint az emberekre is. A baktériumok közül macskákban a
Chlamydia
psittaci okozta chlamydiosis (köznyelvben klamídiózis) kötőhártya-gyulladást és tüdőgyulladást okoz. A beteg macskáktól az ember is fertőződhet és megbetegedhet, éppenezért fontos a rendszeres védekezés, a kombinált macskavakcinákkal. Ha megkarmol a cica ... A macskakarmolási betegséget az Afipia felis baktérium okozza. A karmolás, harapás helyén az ember bőrén folyadékkal teli hólyag keletkezik, jelentkezhetnek általános tünetek (láz, étvágytalanság, fejfájás, fáradékonyság, helyi nyirokcsomók duzzadása) is. A gombák közül számos veszélyes a macskára, kutyára és emberre is egyaránt. A legelterjedtebb kórokozó a
Microsporum canis gomba.
Jellemzőek a kör vagy gyűrű alakú bőrelváltozások, a hám megvastagodik, a bőr korpázik, a szőr megritkul és letöredezik (a köznyelvi tarlósömör elnevezés innen ered), később pörkök keletkeznek, nedvedző a bőrfelület a pörkök alatt. A biztos diagnózist mikroszkópos vizsgálattal erősíthetjük meg. Szerencsére már hazánkban is van forgalomban vakcina macskák gombás bőrbetegségeinek megelőzésére és gyógykezelésére, aminek rendszeres használata feltétlenül ajánlatos. A paraziták okozta betegségeket férgek, véglények és ízeltlábúak által okozott betegségekre oszthatjuk. A féregtelenítés rendszeres és fontos feladata a gazdáknak. A fonál- és galandférgek macskák legfontosabb belső élősködői, emberre való veszélyességük miatt kötelező a rendszeres féregtelenítés. Ami tényleg veszélyes, de könnyen megelőzhető A véglények közül közismert a
Toxoplasma gondii
okozta toxoplasmosis. A betegség az egyik leggyakoribb zoonózis, a felnőttek kb. 70%-a szeropozitív. A probléma akkor jelentkezhet, ha szeronegatív nők terhességük alatt fertőződnek: bekövetkezhet vetélés, koraszülés, halvaszülés vagy különböző magzatkárosodások. Ennek megelőzésében a higiéniás rendszabályok betartásának van nagy jelentősége (az emberi fertőződést okozhatja nyers hús fogyasztása, zöldségek, gyümölcsök nem megfelelő megmosása, macska ürülékének nem elég gyakran való eltávolítása, stb.). Az is fontos tehát, hogy a kismama ne fogdosson például kóbor macskákat! A bolhák Az ízeltlábúak közül a bolhák macskák leggyakoribb külső élősködői, a kijáró macskák esetében kártételt okozhatnak a kullancsok. A tetvek közül macskák fajspecifikus tetve a
 
Felicola subrostratus,
 főleg vidéken tartott, hosszú szőrü vagy csökkent ellenállóképességü (esetleg fiatal vagy idős) állatokon fordul elő. Védekezésre számos gyógyszerforma (pl. oldat, spray, stb.) áll rendelkezésre. A rossz kondícióban lévő macskáknál a Notoedres cati okozza a
 
fejrühösséget.
 A szőrzet kihullik, a bőr megvastagszik, ráncokat vet, felületét pörk borítja. A vakaródzás szembetűnő. A
 
fülrühösséget
 az Otodectes cynotis okozza. Az állat nyugtalan, a fejét rázza, ferdén tartja, külső hallójárat-gyulladás alakul ki. A rühösség kezelésére is több parazitaellenes szer (pl. oldat, spray, fülcsepp, stb.) áll rendelkezésre. Bizony kedvenceddel is megeshet, hogy megbetegedik, esetleg baleset éri. Ebben a fejezetben részletesen írunk a különbözo macska-betegségekről, ezek tüneteiről, lefolyásairól, kezelési módjairól. Leírtuk, mikor érdemes állatorvoshoz fordulnod, és mikor gyógyítgathatod még otthon kedvencedet. Arról is említést teszünk, hogy mit kell tenni baleset esetén, és hogy hogyan ismerheted fel a különböző kórokozókat kedvenced testén.
Szervi betegségek
Bőr és szőr
A bőr jelzi legelőször, ha valami nem úgy működik, mint ahogyan kellene: a legtöbb esetben hűen tükrözi a külső, a belső és a pszichés állapotot is. Például a boldogtalanság is vezethet vakarózáshoz vagy szőrhulláshoz, ezért az ilyen problémáknál nemcsak a szervi tüneteket kell figyelembe vennünk. A szőrhullás oka nemcsak gombás fertőzés lehet, hanem elofordulhat allergiás reakció, hormonális zavar vagy éppen egyoldalú táplálkozás is.

Fül
A különféle hallójárat-gyulladások a közép- és belső fülre is ráterjedhetnek, így a hallást és az egyensúlyérzéket is fenyegetik. A fül tisztítását, ha szükséges, kéthetente végezzük. A különbözo fülbetegségeknél ugyanúgy viselkedik az állat: rázza a fejét, fülét erősen vakarja, vizenyős, véres, gennyes váladékozást észlelhetünk. Fájdalmat okozhat a fülbe szúródott toklász is, amelynek eltávolítását - ugyanúgy, mint a többi fülbetegség kezelését is - állatorvosra kell bízni.
Szem

A macskáknak van harmadik szemhéjuk is, amely elsősorban védelmi funkciót lát el: védi a szemgolyót, és nedvesen tartja a szaruhártyát. Vannak örökletes szembetegségek is, ilyen például a sziámi cicák kancsalsága. A különbözo szerzett szembetegségek - kötőhártya-gyulladás vagy valamilyen vírusbetegség - akár maradandó látáskárosodáshoz vagy vaksághoz is vezethetnek. Ezek a betegségek szakszerű orvosi ellátást igényelnek. Idősebb cicáknál ugyanúgy romolhat a kor előrehaladtával a látás, mint az embernél a szemlencse opálossá válása (szürke hályog) és a szem fényre érzékeny részének (ideghártya) sorvadása miatt. Ilyenkor hagyjuk az állatot jól megszokott környezetében, ahol megfelelően tud tájékozódni.
Száj és fogak
A macska érdes nyelve fontos a szőrzet gondozása miatt, ezzel fésüli a bundáját, szedi ki a kihullott szőrszálakat. Fájdalmas szájüregbeli betegségnél jóval kevesebbet gondozza magát, és ezért a szőre is ápolatlan, borzolt lesz. A macska fogazatának hátránya, hogy elhelyezkedéséből adódóan a szilárd ételmaradék megreked a fogak között, lerakódik, így ez fogínygyulladáshoz, fogtőgyulladáshoz, ínysorvadáshoz, fogkövesedéshez, súlyosabb esetben a fog kilazulásához vezethet. A cica szájában sokféle baktérium megtalálható, ezek harapásnál gyulladást okozhatnak, amit orvossal kell kezeltetni. Tévedés azt hinni, hogy a macska a nyalásával, nyálával gyógyít. A nyalás kifejezetten hátrányos lehet műtétek után, ha a gyógyuló sebet felsérti, és a szájbeli kórokozókat a sebbe masszírozza. Természetesen egy elgennyesedett seb mielőbbi tisztulásához jótékony hatású ez a művelet. Fog- és szájbetegségek tünetei: a macska nyála feltünően folyik, nem eszik, a nyál vérrel keveredik, elszíneződik a szőr a pofa körül, fekély képződik a szájban, garatban, erős szájszagot érzünk (ilyenkor valami belső szerv megbetegedésére is gondolhatunk). Szállításkor vagy izgalmi állapotban, esetleg valamilyen gyógyszer beadásakor is gyakran nyálzanak a macskák. Viszont ha a cica simogatás közben nyáladzik erősebben (ami viszont víztiszta), ez csak annyit jelent, hogy jól érzi magát.

Légzőrendszer

Az egészséges cica percenként 20-40 lélegzetet vesz, egyaránt folytat hasi és mellkasi légzést. Ha csak a hasa mozdul levegővételkor, akkor mellkasi betegségre (tüdő- és mellhártyagyulladásra, törött bordára) gondolhatunk. Ha viszont csak mellkasi légzés van, akkor hashártya-, rekeszizom- vagy májgyulladást tételezhetünk fel. A légzőszervi betegségek hasonló lefolyásúak, mint az embernél. Orrdugulással kezdődnek, aztán a cica tüsszög, megindul a nyálkaképződés, egyre nehezebben veszi a levegőt. Ilyenkor hasznos lehet egy orrcsepegtető. Nedves vattával tisztítsuk ki az orrot, és kenjük be kenőccsel. Ha elgennyesedik az orrváladék, akkor komolyabb a probléma, előfordulhat a torokgyulladás, a légcső- és hörghurut vagy akár a tüdőgyulladás is. A beteg általános állapota romlik, szőre tompa fényüvé válik, nem eszik, esetleg magas láz alakul ki, ami már feltétlenül állatorvosi segítséget igényel. Ha csak az egyik orrlyuk van eldugulva, akkor polipra, daganatra vagy idegen testre gondolhatunk. Fontos, hogy a beteg állat ne menjen ki a hidegbe. Ha mellkasi sérülést észlelünk, akkor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, valószínüleg operációra van szükség. Nagyon súlyos sérülésnek számít a légcső és tüdő sérülése. Szív: Ha kezünket a macska mellkasának bal oldalára tesszük, érezhetjük szívének dobogását.
 A normál szívritmus 120-140/perc.
 Vannak örökletes szívbetegségek is, ilyenkor a szívben súlyos rendellenességek miatt nem megfelelő a vér keringése. Amelyik állat súlyos szívhibával születik, az általában korán elpusztul, a kevésbé súlyos esetek pedig gyógyszerekkel karbantarthatók. A szívbeteg macska nem annyira fürge és játékos, mint egészséges társai, és sajnos a várható életkora is rövidebb. A szívizom- és szívkamragyulladások nagyon fájdalmasak, apátiával, lázzal járnak. Jellemző az étvágytalanság, a levertség, a láz, a köhögés, a hasvízkór, a vizenyős tüdő, az átmeneti eszméletvesztés. Ez a betegség kifejezetten állatorvosi segítségre van szükség. Gyakori tünet a vérkeringés elégtelensége, ennek jelei a porcelánfehér, esetleg kékeslila nyálkahártya, az általános gyengeség, a szapora pulzus. Szerzett szívbetegséget - a szívüregek kitágulását - egy aminosav (a taurin) hiánya okozhatja. Szerencsére a jelenleg kapható tápokat kiegészítik ezzel az aminosavval, így már gyakorlatilag nem is fordul elő ez a betegség. Szívbetegségeknél akut vészhelyzetet okoz a trombózis (egy vérrög elzárja az egyik fő eret), ami halálhoz vezethet, ezért azonnali orvosi segítségre van szükség. Ha a hátsó lábak a kelleténél nehezebben mozognak, a talpak hidegek, a pulzus nem mérhető, vigyük állatorvoshoz a beteget, különben az állat elpusztulhat.
 
Gyomor és bélrendszer:
Ha meg szeretnénk simogatni a cicánk hasát, de ő nem engedi, akkor annak két egyszerű oka lehet: az első az, hogy a macskának éppen nincs kedve a cirógatáshoz, a második pedig, hogy fáj a hasa. A normál has puha és meleg, viszont ha valami gond van, akkor a hasfal kemény és nyomásra érzékeny. Fontos tudnunk, hogy a cica nemcsak akkor dorombol, ha jól érzi magát, hanem akkor is, ha fájdalmai vannak. Normálisnak számít, ha a cica hetente egyszer hány, ugyanis a tisztálkodáskor lenyelt szőrcsomó ily módon kerül ki a szervezetébol. Sokszor a fű és más nem emészthető rostot tartalmazó növény evésével váltja ki a hányást. A hányás, a hasmenés, a szorulás mind bél- és gyomorbántalmakra utalhat. Ilyenkor gyakran a harmadik szemhéj is láthatóvá válik. A hányás oka lehet még a túl gyorsan behabzsolt vagy túl hidegen elfogyasztott étel. Hasmenéskor elsősorban diétára fogjuk a cicát, csak vizet vagy teát adjunk egy napig, majd a következő napon vízben főtt csirkemellel etessük. Ha a hasmenés így sem múlik el 24 órán belül, akkor forduljunk orvoshoz. Szintén keressük fel az állatorvost, ha a cica széklete véressé válik. A hányás és a hasmenés - ami különösen veszélyes a fiatal és az idős állatokra - folyadék- és ásványi sók elvesztésével jár, ezt minél elöbb pótolni kell. Bélelzáródást daganat vagy lenyelt tárgy is okozhat, ami kisebb darab játék vagy nem jól emészthető növényi termés lehet. Sajnos azonban a macskák előszeretettel játszanak fonálszerű tárgyakkal (gombolyag, zsineg, cérna, karácsonyfadísz, magnószalag), amelyeket ha lenyelnek, a bélelzáródás egy súlyosabb formáját okozhatják, mert a fonálra felfűzoődött bél akár több helyen is kiszakadhat. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk már egy jó adag fonalat eltüntetett és a vége kilóg a szájából, netán a végbeléből, azt semmiképp ne próbáljuk meg kihúzni, mert lehet, hogy ezzel ártunk a legtöbbet. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, aki többnyire műtéttel segít, vagyis a fonalat a beleken több helyen készített metszésekkel szedi ki. Szintén súlyos a helyzet, ha a cica egyszerre hány, székletet ürít és a hasa fel van puffadva. Ezek a
gyomorcsavarodás
 jelei, amelyet 1-2 órán belül szintén operálni kell, különben a macska belepusztul. Szerencsére ez a kórkép macskáknál (ellentétben a nagy testü kutyákkal) igen-igen ritka. Lehet a cicának gyomorfekélye, gyomorgyulladása, bélelzáródása, gyomorvérzése, emésztési problémái, mérgezése.
 
Máj és hasnyálmirigy
 
A máj rossz müködése a cicát életveszélybe is sodorhatja. Tünetei: száraz bőr, hasmenés, hányás, étvágytalanság, fogyás. Ha előrehaladott a betegség, akkor a bőr és a nyálkahártyák sárgásra színeződnek, amely elsősorban a fülkagyló elött, a pofán, a nemi szervek környékén, a harmadik szemhéjon figyelhető meg. Betegség okai lehetnek: mechanikai sérülés, mérgezés, vírusfertozések, leukózis, fertőző hashártyagyulladás (FIP), baktériumos vagy vírusos májgyulladás. Ezek a betegségek korai stádiumban általában gyógyíthatók, elhanyagolásuk esetén májzsugor alakul ki. Súlyos májbetegséget okozhat - főleg kövér macskáknál - a néhány napos teljes koplalás. Ez létrejöhet különféle, étvágycsökkenéssel járó betegségek következtében, vagy akár amiatt is, hogy a kedvencünk nem kapja meg a megszokott eledelét, és más eledelt visszautasít. Ezért mindenképpen jobb macskánkat nemcsak egyféle, hanem változatos étrendhez hozzászoktatni. A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei: hányás, véres hasmenés, megnagyobbodott has, hőemelkedés. Oka lehet a túl zsíros étel, súlytöbblet, baktériumos fertőzés, vírusok, daganatok és kövek.
Lép
 
A lép sérülése, repedése gyakori például autóbaleset, ablaküvegbe esés, kutyatámadás miatt. Mivel vérellátása jó, gondolni kell a hasüregi vérzésre, amely a nyálkahártya kifehéredésével, az állat sokkos állapotával jár, és sürgős mütétet igényel.
Húgyhólyag és vese
 Az öröklött vese-rendellenességek nem gyógyíthatók, ezért fontos, hogy ezeket tenyészállatok esetében kiszűrjük. Kísérjük figyelemmel, hogy a cica naponta milyen gyakorisággal és hogyan ürít vizeletet. Ha a macska többször próbálkozik, de nem tud pisilni, akkor súlyos betegsége - húgykövesség, esetleg daganat - lehet, ami akár a macska életét is veszélyezteti. Ha a cica mindenhol otthagyja a "névjegyét", felfázásra és ennek következményeként hólyaggyulladásra gyanakodhatunk. Ez nem életveszélyes betegség, de elég kellemetlen érzés kedvencünknek. Fontos tudni, hogy az elöbbi két betegség tünetei nagyon hasonlóak kezdetben, így csak orvosi vizsgálattal lehet tisztázni a pontos bajt. A száraz táplálék és a kevés folyadék fogyasztása az arra hajlamos macskáknál apró, homokszerű húgykő képződését okozhatja, ami különösen kandúroknál (függetlenül attól, hogy ivartalanított-e vagy sem) lehet veszélyes, mert könnyen eltömődhet a keskeny átmérőjű húgycső a hímvesszői szakaszon. Ezt a bántalmat műtéttel és a kő képződését csökkentő diétával lehet orvosolni. Leggyakrabban a táppal bőségesen ellátott, akár naponta többször étkező, kövér macskák betegszenek meg. Ezen a problémán úgy segíthetünk, ha tartunk otthon Rowatinex nevü vesetisztító, vízhajtó, gyulladáscsökkentő humángyógyszert, amiből hetente egy kapszulát az ételébe beleteszünk. Csontvázrendszer betegségei: kölyökkori kalciumhiány és vitaminhiány, amely csontdeformálódást eredményez. Görbe lesz a kismacska lába, szűk a medencéje, deformált a koponyája, púpos és hajlott a hátgerince. Csontrendellenességet okozhat még a túlnyomórészt májat evő macskáknál a nyers májban nagy mennyiségben megtalálható A-vitamin túlzott felvétele. Ilyenkor csontmegvastagodások, összenövések alakulnak ki, és a macska mozgása az évek elteltével egyre fájdalmasabb és kötöttebb lesz.
Csontváz- és izomrendszerNemi szervek
A pénisz és körülötte a bőr néha begyulladhat, begennyesedhet. Kamillával átitatott vattapamaccsal kezeljük, ha nem javul, akkor forduljunk állatorvoshoz. Egyéb betegségek Kölyökkori csontlágyulás (angolkór) Kiváltója a kalciumhiányos étrend, ami elsősorban az egyoldalú táplálékon felnevelt (sok fehérje - például színhús, párizsi, májkrém - és kevés kalcium) kiscicáknál fordul elő. A macska lemarad a fejlődésben, mellső lábai meggörbülnek, esetleg el is törhetnek, a testnövekedés aránytalanná válik (fej relatív nagyobb), a hát vonala nem szépen ívelt, hanem hajlott és púpos, a medence belső átmérője beszűkül (ami nőstényeknél később szülési nehézséget okoz). Állatorvos írhat fel kalciumtablettát vagy más kalciumpótló készítményt, de jó hatású a tejtermékek (tej, túró, sajt) adása, valamint körülbelül 2-3 hónapos kor után főtt csirkenyak összetörve vagy egészben. A kölyköknek készített macskatápokkal történő etetéssel teljesen megelőzhető az angolkór kialakulása. Agyhártyagyulladás Baktérium okozta fertőzés, amelyet seb vagy tályog (például középfülben) indukálhat. Tünetei: magas láz, dülöngélés, izomrángások. Ha sikerül korán felismerni a betegséget és megkezdődik a kezelés, akkor jó esély van a gyógyulásra, de a görcsös izomrángások fellépése után az a leghumánusabb, ha elaltattatjuk a cicát. Cukorbetegség Inzulinhiány okozza, szerencsére nem gyakori, de ugyanolyan "civilizációs" betegség, mint az embereknél. Túltáplált macskáknál fordulhat elő, esetleg egyes gyógyszerek hosszan tartó adagolása után. Tünetei: olthatatlan szomjúság, nagy mennyiségü vizeletürítés, fokozott étvágy, lesoványodás, borzolt, ápolatlan szőrzet, szürke hályog kialakulása. Kezelését állatorvos végzi tabletták és inzulininjekció adásával. A macska fogékonnyá válik a fertozésekkel szemben.
 
 
 
Macskára veszélyes növények!

A macska számára mérgező növények: alpesi ibolya, amarilliszek, aranyeső, azáleák babér, boglárkafélék, borostyán, ciprusok, csillagvirág, dieffenbachia, erdei pajzsika, fagyal, fehér fagyöngy, filodendron, fokföldi ibolya, galagonya, galócagomba, gesztenye, gyöngyvirág, hagymafélék, hajnalka, havasi gyopár, hortenziák, hóvirág, ibolya, jácintfélék, kaktuszok, kála, konkoly, közönséges boróka, krizantémfélék, kutyatejfélék, leander, liliomfélék, macskapetrezselyem, magnóliák, magyal, medvetalp, mérges szömörce, mikulásvirág, muskátlik, nadragulya,nárciszok, nőszirom, orchideafélék, őszi kikerics, páfrányfélék, paradicsom zöld szára, pitypang, rekettye, rododendronok, sáfrány, somkóró, szagos müge, szegfűfélék, szellőrózsafélék, szója, tőzegrozmaring, tuja, tulipán, varjútövis, viola.  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Viagra Generico Farmacias Espanolas Kelabsono

(Kelabsono, 2019.10.01 07:40)

Generic Propecia Prescription Singulair Cena [url=http://via100mg.com]viagra online pharmacy[/url] Drug Class Amoxicillin Any Danger In Using Expired Amoxicillin Viagra Frau Forum